Om Flid

I hjertet av Flid ligger et ønske om å påvirke og bidra til våre grunnleggende holdninger, perspektiver og forhold til klær. Og i den prosessen verdsette kvalitet, respekt og varighet på linje med estetikk, design og personlig stil.

Med tro på at klær som betyr noe varer lengre

Flid er et litt annerledes klesmerke. Med en visjon om å inspirere flere til å skape en bærekraftig, bevisst og varig garderobe, tilbyr Flid alternativet om å sy klærne selv eller kjøpe unike plagg kun tilgjengelig på bestilling. Noe for de som både verdsetter stil og bærekraft, ved å ta et mer moderne og motebasert fokus inn i sømverdenen – og et sakte alternativ med minimalt avtrykk for de som ønsker å kjøpe et ferdig plagg.

Jeg håper at Flid kan være en trofast partner på veien mot mestring og frihet innen den overveldende verden av klær vi omgir oss med. Å gi deg verktøy og inspirasjon til å skape bevisst og sakte mote som føles spesiell, vakker og verdifull med dine egne hender. Jeg tror virkelig på at alle kan lære og mestre søm. Og når du gjør det åpnes en verden av kreative muligheter innen personlig stil og uttrykkelse, hvor det som tidligere var uoppnåelig eller utilgjengelig plutselig er noe du kan skape helt selv – en tilnærming jeg liker å tenke på som et lite stykke med hverdagscouture. Håndlagde plagg fra den mest nøysomme tilnærming full av kjærlighet og respekt, unikt i hvert tilfelle og skapt av deg for ditt eget liv og behov.

Flid skaper og selger mote som nedlastbare symønstre du kan lage selv, og made-to-order plagg som kun produseres etter avtale.

Symønstre

Alle design fra Flid er tilgjengelige som nedlastbare PDF-symønster, slik at alle kan skape de selv hjemmefra. Alt du trenger for å komme i gang er en symaskin, nødvendige stoffer og materialer, samt en måte å printe mønsteret på. Sjekk ut Guides/FAQ for mer detaljerte instruksjoner på hvordan du bruker et digitalt mønster.

Made-to-Order

Jeg syr alle plagg på bestilling, og tar deg med på prosessen for å få akkurat det resultatet du ønsker. Du blir involvert i skapelsen av ditt eget couture-plagg, og får innblikk i hvordan et plagg blir til. Personlig, nøysom og bærekraftig mote som lages for å vare, og designes og produseres for hånd lokalt i Oslo.

Med denne tilnærmingen, bidrar vi til en personlig produksjonsprosess hvor klær kun produseres på et én-til-én behovsbasis. Som resultat bidrar vi blant annet til redusert svinn, ikke-eksisterende overskuddslager som blir kastet og færre utslipp enn hva de store kreftene i klesindustrien normalt krever. Ikke minst opplever vi en større personlig tilknytning mellom oss selv, hva vi har på oss og hvordan dette blir til. I lengden håper jeg dette vil bidra til et mer bevisst klesforbruk.

Gjøre seg flid

Det ligger i navnet, og det å skape med nøysomhet, detaljfokus, tålmodighet og omsorg er selve Flid-etoset. Det å fremme dette som en gunstig, attraktiv og givende innstilling når man syr, skaper og er, er en sentral del av dette prosjektet. Særlig i en verden hvor alt går så fort og klær tilsynelatende skapes på 1-2-3, mener jeg det er viktig å finne tilbake til en større respekt og kjærlighet for hvert enkelt plagg, hvordan det er produsert og tiden og kunnskapen som ligger bak dette.

Bevissthet

Mote og klær skal være gøy, og ikke surnet av skyldfølelse. Men med klesindustrien som en miljøversting, er vi fortsatt nødt til å forbruke mindre, annerledes og mer bevisst. Å være klar over våre egne vaner, holdninger og muligheter når det gjelder klær er det første steget for å ta bedre valg. Millioner som er litt bedre vil kunne ha større effekt enn noen få som er perfekte.

Varighet

Klær som elskes varer lengre og blir tatt bedre vare på. Når du syr ditt eget plagg, eller deltar til å skape et stykke couture, knytter du sterkere bånd til klær som en manifestasjon av kreativitet og håndverk som fortjener respekt. Du vil også forstå plaggets anatomi bedre, som hjelper deg å fikse, repararere og ta vare på det over tid slik at det kan gi deg og andre glede så lenge som mulig.

Skjønnhet

Å føle seg bra, vakker, komfortabel og stolt er så viktig for å kunne være sin beste versjon. Og akkurat det med har mange former, varianter og tolkninger. Romantiske detaljer, feminine passformer med struktur, drømmende silhuetter og mulighet til å dresse opp og ned er noen mine preferanser som ofte kommer til uttrykk i Flid. Å gi deg verktøy til å omfavne go skape din egen følelse av skjønnhet og selvtillitt er en av hovedgrunnene til Flids eksistens.

Åpenhet

Sy- og motemiljø kan føles skumle, lukkede og ufortståelige. Det er masse lingo, tradisjoner, portvoktere og miljøer å manøvrere seg gjennom. Å dele kunnskap, inspirasjon, lærdom og innovasjoner er essensielt for å få flere til å ta fatt på en ny og bedre måte å produsere og kjøpe klær. Å være snill, åpen og villig til å dele er helt essensielt om man skal bygge en sterk bevegelse for økt interesse og kunnskap rundt håndverk.

Jeg heter Oda og er den som driver Flid. Jeg har vært en håndverksnerd hele livet, og er særlig fascinert av tekstilhåndverk. Da jeg virkelig ble seriøs rundt sying for en del år siden var målet mitt å lage klærne jeg drømte om å bruke, men som var uoppnåelige – enten økonomisk, tilgjengelighetsmessig eller at de rett og slett ikke fantes. Jeg ville ha vakre plag med feminine former og intrikate detaljer laget i kvalitetsmaterialer. Jeg skjønte etter hvert at jeg ikke trengte å hige etter det uoppnåelige, og at jeg kunne skape disse visjonene hjemmefra, med nål, tråd, tålmodighet og et mål. Jeg ble hektet på den fantastiske følelsen og tilfredsstillelsen som fulgte denne nye følelsen av mestring og muligheter! Nå er det en av mine store gleder i livet å kunne dele denne lidenskapen gjennom symønstre, bøker og småskala produksjon av unike plagg.