Strikkefasthet

Gjertrud strikkes med strikkefasthet 20 masker og 24 omganger = 10 cm.

Veiledende pinne er nr. 4,5, men strikk en prøvelapp i mønsterrapporten og se at strikkefastheten din stemmer med dette før du setter i gang. Bytt pinner om nødvendig; har du over 20 masker per 10 cm, forsøk med en halv pinnestørrelse større. Har du færre, forsøk med en halv pinnestørrelse mindre.

Størrelser

Overvidde

Overvidde: 118 cm / Medium: 130 cm / Large: 142 cm

Hel lengde

Small: 55 cm / Medium: 57 cm / Large: 59 cm

Ermelengde

Small: 52 cm / Medium: 52 cm / Large: 52 cm

Genseren bør ha en bevegelsesvidde på ca. 30 cm, og størrelsene svarer til brystmål 80-88 cm (92-100 cm) 106-116 cm.

Garn

Jeg strikker min genser i 1 tråd Pernilla (100% ull, 50g = 175 m) sammen med 1 tråd Tilia (70% kid mohair, 30% silke, 25g = 210 m) fra Filcolana, men garn med tilsvarende fiberinnhold, vekt og løpelengde kan også brukes.

Garnmengde

Bunnfarge: 300 (350) 350 g Pernilla / 125 (150) 150 g Tilia

Mønsterfarge 1: 150 (150) 150 g Pernilla / 50 (50) 75 g Tilia

Mønsterfarge 2: 50 (50) 50 g Pernilla / 25 (25) 25 g Tilia

Tanken bak garnkombinasjonen er at ulltråden gir varme og stabilitet som holder godt på og fremhever mønsteret, samtidig som mohairtråden tilfører pus og kos, og gjør uttrykket mer avslappet. Dette gir en subtil vri på den tradisjonelle mønsterstrikken – klassisk, men chic, og akkurat passe festlig.

Her finner du en PDF med flere forslag til garn med garnmengde og fargekombinasjoner. Inkludert et alternativ uten mohair, for de som heller foretrekker det!

Farger

Du skal strikke med tre ulike farger:

Bunnfarge: Dette er basefargen i genseren. Den brukes i begge mønsterrapportene, og alene i vrangbordene og halskanten. Naturhvit er eksempel på en passende bunnfarge.

Mønsterfarge 1: En aksentfarge som skal harmonere med bunnfargen. Kombinasjonen av de to vil gi et mykt visuelt uttrykk. Pastellfarger er gode som aksentfarger.

Mønsterfarge 2: En kontrastfarge ment for å skille seg ut og tilføre glede og høytidsstemning. En ren og klar (jule)rød er et godt eksempel på en kontrastfarge.

Mønsteret består av to ulike mønsterrapporter, og det er aldri nødvendig å strikke med mer enn to farger samtidig.

Å benytte fargesirkelen til å finne frem til fine kombinasjoner er lurt!

Eksemplene i oversikten er stort sett basert på naturhvit som bunnfarge og nabofarger som ligger to hakk unna hverandre i sirkelen som mønsterfarge 1 og 2. Allikevel gir det god kontrast hvis den ene fargen er dus og lys, mens den andre er skarp og klar. Det samme prinsippet kan gjøre en kombinasjon med komplimentærfarger som ligger tvers ovenfor hverandre i sirkelen mer harmonisk.

Ikke vær redd for å velge en fargekombinasjon du synes er fin, men som skiller seg fra det du vanligvis velger. Dette er jo en festgenser!

Del dine tanker eller søk hjelp og inspirasjon til fargevalg i Facebook-gruppen «Gjertrud - Flid AdventsKAL».

Husk å abonnere på nyhetsbrevet nederst for å få neste del av oppskriften direkte i innboksen, sammen med relevante teknikker og tips for ukens luke.